cukru (w zależności od tego czy lubimy mniej lub bardziej słodkie ciasta) 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 200 g masła 130-180 ml advocaata Z mleka odmierzamy 500 ml i wlewamy je do rondelka. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x21cm) wykładamy warstwę herbatników, na nich rozprowadzamy pierwszą warstwę kremu, ponownie układamy herbatniki, znów krem, herbatniki i resztę kremu (ta warstwa powinna być najmniejsza, wystarczy ok 5 łyżek). W międzyczasie resztę mleka mieszamy w większym garnuszku z żółtkami oraz cukrem wanilinowym, dodajemy obie mąki i mieszamy lub miksujemy całość do połączenia. Z całą pewnością godne polecenia:) 200 g kakaowych herbatników 700 ml mleka op. cukru wanilinowego 3/4 – 1 szkl. Ilość użytego likieru do masy należy właśnie dobrać wg tego czynnika – im rzadszy, tym użyjmy go mniej, by niepotrzebnie nie rozrzedzać całej masy. Gdy mleko z cukrem się zagotuje, wlewamy przygotowaną mieszankę budyniową i cały czas mieszając, gotujemy masę przez kilka minut, aż do zgęstnienia. Ciasto najlepiej smakuje właśnie dobrze schłodzone – najlepsze jest na drugi dzień. Najlepszym wyjściem jest dodawanie likieru stopniowo i ocenianie na bieżąco konsystencji masy.