Truskawkowy puch - sernik na zimno

Julianna
Ciasta
19.06.2017 8:40
Truskawkowy puch - sernik na zimno

Truskawkowy puch - sernik na zimno ok. 12 okrągłych biszkoptów400ml jogurtu greckiego (bez mleka w proszku)200ml śmietanki 30%3 łyżki cukru500g truskawek1 op. galaretki truskawkowej2 łyżeczki żelatyny50ml mlekamleko do namaczania biszkoptówPrzygotować serek labneh: jogurt przelać na złożoną potrójnie gazę, powiesić do osączenia na kilka godzin, można na całą noc. 2 łyżki z lekką górką suchej galaretki rozpuścić w 50ml gorącej wody, wymieszać z truskawkowym musem, przelać do głębokiego talerza lub foremki o średnicy ok 14-15cm. Smacznego!*truskawkowa żelka musi dobrze stężeć, żeby nie rozerwała się podczas przenoszenia na sernik, dlatego lepiej ją przygotować np. wieczorem przed robieniem sernika. Na biszkopty wylać 1/3 masy serowej, odstawić na 5 minut do zamrażarki. Pozostawić do stężenia.*Pozostałą suchą galaretkę wymieszać z żelatyną, zalać mlekiem i pozostawić na 10 minut, żeby żelatyna napęczniała. Następnie wyjąć z zamrażarki, na masie serowej położyć stężałą truskawkową żelkę, zalać pozostałą masą serową. Po stężeniu sernik odkroić nożem od boków tortownicy, zdjąć obręcz, a sernik przenieść na paterę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.obiadgotowy.pl/2017/06/truskawkowy-puch-sernik-na-zimno.html