Bardzo polecam :) Składniki: - 1 pokrojony zamrożony banan - około 1/3 szklanki mleka (u mnie roślinne) - 1 kopiata łyżka kakao - 1 łyżka płatków owsianych - 1 łyżka nasion chia - kilka łyżek ekspandowanych (u mnie żyto, pszenica i orkisz) - 1 łyżka ksylitolu/erytrytolu (opcjonalnie) Wykonanie: Do blendera wsypać płatki owsiane, nasiona chia i kakao, zalać mlekiem wymieszać i zostawić na około 10-15 minut. Ekspandowane ziarna zakupiłam już jakiś czas temu i przeleżały kilka miesięcy w szafce, nie miałam na nie pomysłu, a z samym mlekiem jakoś nie chciałam ich jeść. Ekspandowane ziarna zakupiłam już jakiś czas temu i przeleżały kilka miesięcy w szafce, nie miałam na nie pomysłu, a z samym mlekiem jakoś nie chciałam ich jeść. Dzięki dodaniu nasion chia i płatków owsianych można się takim deserem najeść, dlatego świetnie sprawdzi się też na śniadanie. Dzięki dodaniu nasion chia i płatków owsianych można się takim deserem najeść, dlatego świetnie sprawdzi się też na śniadanie. Do tego deseru pasują doskonale i bardzo miło chrupią - można je pominąć, ale ja jako fanka takich udziwnień byłam zachwycona tym połączeniem. Do tego deseru pasują doskonale i bardzo miło chrupią - można je pominąć, ale ja jako fanka takich udziwnień byłam zachwycona tym połączeniem. Dziś proponuję pyszny, bardzo czekoladowy deser na zimno, który idealnie sprawdzi się w upalne dni.