Babka bananowa

Natalia
Fit
09.04.2017 14:02
Babka bananowa

Składniki (forma o średnicy 24 cm): 1 szklanka mąki orkiszowej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej ok. 200 g suszonych daktyli 1 duże jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 3 średnie dojrzałe banany 2/3 szklanki mleka (u mnie roślinne) 1 łyżka kakao 2-3 łyżki miodu lub ksylitolu (opcjonalnie) Nie chciało mi się po nią specjalnie iść do sklepu, a po zrobieniu zdjęć babeczka kawałek po kawałku zaczęła znikać, więc stwierdziłam, że już nie ma sensu dorabiać. W misce roztrzepać jajko, dodać rozgniecione banany, olej kokosowy, masę z daktyli, mleko oraz miód lub ksylitol (jeśli używamy) i wszystko wymieszać. Babka jest puszysta, mięciutka i wilgotna, robiona z mąki pełnoziarnistej i orkiszowej, nie ma w niej też cukru - słodycz zapewniają banany oraz daktyle. Babka miała być ozdobiona polewą czekoladową, ale gdy już wszystko ładnie piekło się w piekarniku zorientowałam się, że nie mam gorzkiej czekolady! Ciasto nie jest bardzo słodkie, więc jeśli ktoś lubi słodsze wypieki to polecam dodać miód lub ksylitol. 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego Wykonanie: Daktyle zalać gorąca wodą i zostawić (tak aby je przykryć) na około 15 minut, aż zmiękną.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://healthyfoodexplorer.blogspot.com/2017/04/babka-bananowa.html