1 jajko 1 łyżka płatek owsianych 2/3 filiżanki drobno posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki pudru zielonej herbaty matcha - Nagrzewamy piekarnik do 190C - W oddzielnej misce mieszamy suche składniki ( mąka, soda, proszek do pieczenia, płatki owsiane, zielona herbata matcha i włoskie orzechy) - Miksujemy masło z cukrem i odrobiną soli – tak aby uzyskać gładką masę. Matcha to nic innego jak specjalna odmiana zielonej herbaty, której liści zostały sproszkowane po to aby 100 % części zielonej herbaty mogło być połączone z ciepłą wodą; wtedy smak zielonej herbaty jest bardziej wyrazisty i napar zawiera więcej wartości odżywczych. To one z coraz to większą częstotliwością zastępują poranne filiżanki kawy – gdzie matcha latte ( matcha i mleko) , tradycyjne thick matcha (koicha) lub thin matcha (usucha) to często wybierane opcje. Przepis na Ciastka z Matchą 2 ¾ filiżanki mąki 1 łyżka sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 filiżanki miękkiego masła ( 227 gram) Dla Japończyków przygotowanie herbaty to kunszt szlachetny i detalicznie dopracowany – niema w nim przypadkowej temperatury, długości mieszania, czy też i naczyń w jakich ten trunek się serwuje. Matcha ma swoje Japońskie korzenie; przyrządzenie i picie tej tradycyjnej herbaty to zdecydowanie majestatyczna podróż, zgłębiona przed wiekami i przekazywana z pokolenia na pokolenie. NIH podkreśla, że w napoju z zielonych liści znajdziemy wapń, magnez, potas, witaminy B,C i E, jak również i sterole. Właściwości odżywcze sproszkowanej matchy są większe niż te obecne w liściach zielonej herbaty.