Burger z Falafelem

Joanna
Obiad
07.08.2017 6:43
Burger z Falafelem

Nie jest to dużo i jest to łatwe do osiągnięcie, gdy w dowolnym jednym lub dwóch dniach zdecydujemy się wprowadzić warzywa strączkowe do jadłospisu – z warzyw strączkowych możemy zrobić pyszne sałatki, past, kotlety czy burgery. Warzywa strączkowe czyli fasole, ciecierzyca, groszek ( ugotowane lub z puszki ) to produkty małokaloryczne, nie zawierają cholesterolu; zawierają małe ilość tłuszczy nasyconych i całościowych tłuszczy; bogate są w magnez, cynk, żelazo, błonnik, fitoskładniki i fitosterole. Jak pokazuje większość badań dieta oparta na produktach pochodzenia roślinnego jak warzywa strączkowe, pełnoziarniste produkty, warzywa, owoce, orzechy i nasiona może zmniejszać ryzyko wielu chorób (chorób serca, nadciśnienia, wylewu czy cukrzycy typu 2). Strączki zwierają też białka; gdy są spożywane z orzechami, nasionami czy produktami pełnoziarnistymi okazują się być doskonałym zamiennikiem mięsa, gdyż w taki sposób potrafio dostarczyć wszystkie esencjonalne aminokwasy. Statystyki What We Eat in America ( National Health and Nutrition Examination Survey 2007-20010) ukazuje, że większa część populacji w USA zjada zbyt mało warzyw strączkowych – choć niezaprzeczalnie są one ważnym komponentem zdrowej diety. Burger z falafelem to doskonały pomysł do tego aby wprowadzić warzywo strączkowe jakim jest ciecierzyca do naszej diety. Sól Pieprz cayenne 1 łyżka kminu rzymskiego 1-2 jajka ( weganie mogą dodać siemię lniane które genialnie zastępuję jajko) Dietary Guidelines America 2015-2020 rekomenduje konsumpcje około 1 ½ /2 filiżanki warzyw strączkowych na tydzień, przy dietach 2000/2200 kalorii. Burger z Falafelem ¼ filiżanki pestek słonecznikowych 2 puszki ciecierzycy ( około 900 gram) Spora garść świeżej pietruszki 3 ząbki czosnku 1/2 średniej cebuli Sok z jednej małej cytryny

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://harmoniacialaiumyslu.wordpress.com/2017/09/07/burger-z-falafelem/