ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i malinami

Desery
12.06.2017 22:42
ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i malinami

Składniki (na tortownicę 26cm) ciasto 250g dobrej, gorzkiej czekolady 125g masła 6 jajek 175g cukru pudru krem 250g serka mascarpone 3-4 łyżki śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego dekoracja maliny polewa (kilka kostek roztopionej czekolady gorzkiej i mlecznej z 1 łyżką mleka) Wykonanie: ciasto: masło rozpuszczamy w rondelku w kąpieli wodnej. To chyba najlepsze ciasto czekoladowe, jakie dotąd udało mi się zrobić. Gęste, ale miękkie, w smaku po prostu przepyszne. Rozpuszczamy kilka kostek czekolady gorzkiej i mlecznej razem z łyżką mleka. Do tak przygotowanej masy wbijamy 2 jajka i 4 żółtka, miksujemy na najniższych obrotach miksera. Pozostałe 4 białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z czekoladową masą. Tak przygotowany krem wykładamy na wystudzone ciasto czekoladowe. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta, można dodać 2 łyżki mleka. Po upieczeniu studzimy. krem : schłodzony serek mascarpone miksujemy ze śmietanką i cukrem. dekoracja : owoce układamy na kremie, lekko je dociskając.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://rajdlapodniebienia.pl/index.php/2016/02/01/ciasto-czekoladowe-z-kremem-mascarpone/