Oto przepis Składniki (na keksówkę) 2 jajka 1 szklanka cukru do wypieków 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 3 banany (osobno rozgniecione w misce widelcem) 1/2 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki cynamonu 200 g mąki pszennej tortowej 80g mąki orkiszowej (jeżeli jej nie masz, możesz dodać pełne 200g pszennej) 80g stopionego masła 1 spora łyżka oleju słonecznikowego Wykonanie Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Leżą w pojemniku, w zmienionym lekko kolorze, więc postanawiam wykorzystać je inaczej. Okazuje się, że w minionym tygodniu banany nie znalazły uznania domowników. To propozycja podania – te porcję otrzymał mój mąż, który takie wypieki lubi z konfiturą śliwkową. Mąż przysuwa jej krzesło bliżej kuchenki, ja wyposażam w drewnianą łyżkę. Siedzimy z mężem i rozmawiamy, oglądamy film, niespiesznie sączymy herbatę z sokiem wiśniowym. Wbij jajka do misy miksera, dodaj cukier i utrzyj na pulchną, jasną masę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 40-50min do tzw. suchego patyczka. W małym garnuszku stop masło i odczekaj, aż przestygnie. Chlebek możesz śmiało podać z ulubiona konfiturą. A jeśli całość ozdobisz jeszcze gałką lodów waniliowych, to raj dla podniebienia gwarantowany! Jedz do woli na ciepło lub na zimno! Wspólnie przygotowujemy śniadanie, moja córka robi samodzielnie swoją pierwszą jajecznicę. Od siebie wzbogaciłam ją porcją lodów waniliowych- wyszła poezja!