Składniki
duży bakłażan
słoik suszonych pomidorów w oleju
125 gram mozarelli (czyli jedna kulka)
400 ml przecieru pomidorowego
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
5 łyżek oleju z suszonych pomidorów
pół łyżeczki oregano
pół łyżeczki cynamonu
szczypta ostrej papryki
pieprz cayenne
sól
Przepis
Bakłażana dokładnie myjemy następnie kroimy na średniej grubości plasterki.

Tak przygotowanego bakłażana oprószamy solą i odstawiamy na 10 minut, tak aby puścił soki (w ten sposób pozbywamy się gorzkiego smaku).

W międzyczasie kroimy czosnek, cebulę, suszone pomidory oraz mozzarellę.


Po upływie 10 minut myjemy a następnie dokładnie osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków pojedyncze plastry bakłażana.
Do naszego przecieru pomidorowego dodajemy niewielką ilość oleju z pomidorów, jedną łyżkę cukru, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki oregano. Dodatkowo do zaostrzenia smaku dodajemy szczyptę ostrej papryki, pieprz cayenne oraz szczyptę soli.

Tak przygotowane składniki dokładnie mieszamy ze sobą i wykładamy na dno naczynia żaroodpornego.

Następnie kolejno układamy plaster bakłażana, plaster sera mozzarella, pokrojone suszone pomidory oraz niewielką ilość czosnku i cebuli.

Czynność tą powtarzamy, aż zapełnimy całe nasze naczynie do zapiekania.

Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut.


I gotowe.

Smacznego!
