Składniki: Ciasto – 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej – 125 g masła – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli Farsz: – szparagi zielone (8-10 sztuk) – 500g sera ricotta – 2 jajka – pół szklanki startego parmezanu – ząbek czosnku – sól, pieprz, zioła Przygotowanie: Na podpieczony spód wykładamy całą masę, następnie w dowolny sposób układamy na niej szparagi i przekrojone na pół pomidorki, lekko wciskając je w nadzienie. Następnie ułożyć w formie ( średnica 28 cm), nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.15 minut (z obciążeniem). Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 35-40 min, aż tarta się lekko zarumieni, a farsz zetnie. Farsz Szparagi myjemy i usuwamy zdrewniałe części, gotujemy w osolonej wodzie przez ok 8 minut.