Czekoladowo-wiśniowa fantazja na waniliowych gofrach

Magdalena
Desery
11.06.2017 21:04
Czekoladowo-wiśniowa fantazja na waniliowych gofrach

Składniki: (na około 4 porcje po 2 gofry) 3 jajka M 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru wanilinowego mała szczypta soli 125 ml oleju 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 l mleka 2 pełne szklanki mąki pszennej Lody jak dawniej Czekoladowe z wiśniami Bracia Koral 450 ml garść liofilizowanych owoców – maliny, truskawki, jeżyny sos czekoladowy kandyzowane wiśnie listki świeżej mięty Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, olej, dodajemy szczyptę soli, cukier i mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Na każdą porcję (2 gofry) nakładamy 2 gałki lodów czekoladowych z wiśniami, całość polewamy czekoladowym sosem, posypujemy pokruszonymi w dłoniach liofilizowanymi owocami, po bokach układamy kandyzowane wiśnie i dodajemy akcent zieleni w postaci świeżych listków mięty. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitego dość gęstego ciasta (konsystencja ciasta powinna być gęstsza od tradycyjnego ciasta naleśnikowego). Gofry studzimy, nie mogą być gorące bo nasze dodatki się rozpuszczą. Odpowiedzią na to jest moja czekoladowo-wiśniowa fantazja na waniliowych gofrach. Aby gofry wyszły chrupiące i nie giętkie, najważniejsza jest moc gofrownicy! Jeżeli takiej nie posiadamy, wówczas liczy się czas nagrzewania przed nałożeniem kolejnej porcji masy. Gdzie słodycz pysznych czekoladowych lodów ze starej małej lodziarni towarzyszyła mi co dnia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/czekoladowo-wisniowa-fantazja-na-waniliowych-gofrach/