Przepis na Marchewkowo-Jarmużowo -Jabłkowe Muffiny: 1 filiżanka mąki białej ½ filiżanki mąki żytniej lub pełnoziarnistej ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki imbiru 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej 4 łyżki masła ¼ filiżanki syropu klonowego ¼ filiżanki cukru (lub mniej – ja dodałam niepełeną 1/4 miarki cukru) 1/3 filiżanki musu jabłkowego ½ filiżanki jogurtu waniliowego ( odtłuszczony) 1 filiżanka drobno posiekanego jarmużu ( do tej czynności użyłam food processor) 1 filiżanka drobno posiekanej marchewki ( do tej czynności użyłam food prcessor) 1/3 filiżanki drobno posiekanych orzechów włoskich - Składniki suche : Mieszamy mąkę białą, żytnią, proszek do pieczenia, imbir, cynamon i gałkę muszkatołową - Składniki mokre: W oddzielnej misce miksujemy 4 łyżki masła z cukrem – do czasu aż uzyskamy kremową konsystencje. - Do składników mokrych dodajemy składniki suche, a także i marchewkę, jarmuż i orzechy włoskie – mieszamy. Aromatyczna, lekka i pożywna wegetariańska muffina to znakomity pomysł na zdrowszy deser, lub też śniadanie.