Składniki: 500 g półtłustego lub tłustego twarogu zmielonego dwukrotnie (opcjonalnie dobrej jakości ser na sernik z wiaderka np. Wieluń) 500 g mascarpone (temperatura pokojowa) 1 szklanka cukru pudru 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego 600 ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36% 6 łyżeczek żelatyny + około 100 ml wody do rozpuszczenia na wierzch (dekoracja): chrupiące czekoladowe kuleczki lub dowolna posypka, można też zetrzeć (tuż przed podaniem!) czekoladę Rada: Sernik można też przygotować na spodzie np. z pokruszonych herbatników wymieszanych z rozpuszczonym masłem (coś a la mokry piach), nasączonych biszkoptów, na pieczonym kruchym spodzie lub cienkim biszkopcie. Sernik Śnieżynka z mascarpone powstał kiedyś pod wpływem chwili i tak od czasu do czasu (na prośbę rodziny lub znajomych) pojawia się w moim domu. Ja robię to stopniowo, najpierw część sera z cukrem i ekstraktem, a potem dodaję stopniowo resztę. Żelatynę umieszczamy w małym garnuszku i zalewamy zimną wodą, odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia. Na spód najlepiej sprawdzą się pokruszone herbatniki wymieszane z rozpuszczonym masłem, nasączone biszkopty lub kruchy spód, a nawet cienki pieczony biszkopt. Spójrzcie w jak prosty sposób można przygotować tytułową śnieżynkę z mascarpone – sernik bez pieczenia. Tylos powstaje z pierwszych zbiorów w roku, nazywanych First Flush, które odbywają się na przełomie marca i kwietnia. Śnieżynka z mascarpone, czyli pyszny sernik bez pieczenia, to moja słodka propozycja na ten weekend. Śnieżynka z mascarpone najlepiej smakuje w towarzystwie filiżanki pyszne, aromatycznej czarnej herbaty . Smacznego Śnieżynka z mascarpone, czyli pyszny sernik bez pieczenia U mnie tortownica 26 cm, ale można użyć ciut mniejszej lub większej (ciasto będzie wówczas wyższe lub niższe). Jest to oczywiście prosty sernik na zimno bez spodu i bez galaretki. Tak zaprawioną żelatynę dodajemy do reszty masy serowej w misce i natychmiast miksujemy składniki do połączenia. Powszechnie uważa się, że jest to najlepsza i najwyższej jakości herbata spośród wszystkich zbiorów w roku. Żelatynę można też rozpuścić w mikrofali (ja jednak nie stosuję tej metody). Ubitą (na sztywno) śmietanę należy delikatnie wymieszać z masą serową. Przygotowanie: Na początku miksujemy ze sobą twaróg, serek mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Tylos to marka należąca do Great British Tea Company England, założonej w 1883 w Wielkiej Brytanii.