Składniki: (na keksówkę) 3 jajka 2/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 kubeczek jogurtu naturalnego 180 g 3/4 szklanki niesolonych surowych łuskanych pistacji od Pistacje.pl 2 łyżki budyniu śmietankowego (proszek) u mnie budyń bezglutenowy 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody dodatkowo: cukier puder i kilka niesolonych łuskanych posiekanych pistacji *jogurt i jajka muszą być w temperaturze pokojowej! A teraz zapraszam na przepis na pyszne pistacjowe ciasto na jogurcie. Jeśli kochacie pistacje (tak jak my), uwielbiacie ciasta jogurtowe na styl babki i… tą niecodzienną delikatną zieleń, to musicie spróbować tego niesamowitego ciasta. Przygotowanie: Do misy blendera z nożami wsypujemy 3/4 szklanki niesolonych surowych łuskanych pistacji. Dziś zapraszam Was na pistacjowe ciasto na jogurcie. Czas pieczenia zależy od piekarnika, dlatego stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka (u mnie czas pieczenia wyniósł około 50 minut). Do większej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy na puch. Na koniec do naszej masy wsypujemy nasze rozdrobnione pistacje, całość mieszamy łyżką. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku (na środkowym poziomie).