Polecam również inne przepisy na dania z kapusty:1 nieduża główka młodej kapustyok 700ml bulionu warzywnego albo drobiowego1 łyżka masła klarowanego2 łyżki oliwyok 7cm pora (biała i jasnozielona część)pęczek koperku100g wędzonego surowego boczku pokrojonego w plastry4 łyżki pestek słonecznikasólpieprzolej dyniowyopcjonalnie: śmietana lub jogurt greckiPor pokroić w plasterki. Zalać gorącym bulionem, żeby kapusta była prawie cała przykryta (w razie potrzeby dolać odrobinę wody), zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok 10-15 minut, aż kapusta będzie miękka. Plastry boczku ułożyć na wyłożonej papierem blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 5-7 minut, aż będzie chrupiący. Na drugiej blasze rozsypać pestki słonecznika, podpiec w piekarniku razem z boczkiem. Kapustę zmiksować blenderem na kremową zupę, dodać posiekany koperek i jeszcze raz krotko zmiksować.