Do przygotowanie ciasta wykorzystałam produkty firmy Emix, które od jakiegoś czasu goszczą w mojej kuchni i… już wiem, że zostaną w niej na stałe 😉 Składniki: (na formę 24×24) Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka jaj klasy M 200 g zimnej margaryny lub masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie Emix) 3 czubate łyżki ziemnego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18% 2 łyżeczki cukru wanilinowego (u mnie Emix) 1/3 szklanki cukru *ja używam głównie jogurt naturalny przeważnie Zott Wyciągamy ciasto z zamrażalnika, odrywamy kawałki i tworząc a la łatki układamy na warstwie budyniu z truskawkami (jeśli wasze ciasto mocniej się zmrozi możecie je zetrzeć na tarce na grubych oczkach). Ponadto: 14 większych truskawek 2 budynie śmietankowe bez cukru (u mnie Emix) 3 szklanki mleka (można ciut mniej) niespełna 1/2 szklanki cukru (można dać mniej) 2 pełne łyżki masła Zdjęcia ciasta przesłane przez czytelników znajdziecie tutaj (klik) Następnie dodajemy 3 żółtka, zimny jogurt naturalny (lub śmietanę) i oba rodzaje cukru, zagniatamy dokładnie ciasto (jeśli po dłuższym zagniataniu będzie się słabo lepić dodajemy odrobinę jogurtu/śmietany, jeśli lepi się za mocno posypujemy rękę lekko mąką). Pieczemy na środkowym poziomie na złoty kolor około 40 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego ciasto należy obserwować). Blaszkę (u mnie 24×24 cm) smarujemy tłuszczem, następnie wylepiamy ją ciastem tworząc mały rant (ja to robię uciskając ciasto stopniowo dłonią, na wysmarowanej blaszce łatwo ciasto się rozprowadza). Ciasto jest proste w przygotowaniu, idealne do popołudniowej kawy lub herbaty, a nawet na przyjęcie. Polecam Wam gorąco ten pyszny przepis na ciasto z truskawkami i budyniem (kruche). Ciasto dzielimy na dwie części – jedną mniejszą od drugiej (około 2/3 i 1/3). Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto z truskawkami i budyniem (kruche). Z mniejszej formujemy kulę, owijamy ją w folię i od razu wkładamy do zamrażalnika. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, otwieramy i zostawiamy w nim ciasto.