Świąteczny sernik z brzoskwiniami i piernikowym kajmakiem

Magdalena
Ciasta
29.11.2019 12:59
Świąteczny sernik z brzoskwiniami i piernikowym kajmakiem

Składniki: Na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 125 g masła (zimnego) 2 żółtka (białka jaj należy odłożyć do masy serowej!) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Na masę serową: 1 kg tłustego lub półtłustego twarogu (zmielonego przynajmniej dwukrotnie) lub opcjonalnie dobrej jakości ser na sernik z wiaderka (np. Wieluń Mój Ulubiony) 250 ml kwaśnej śmietany 18% 120 g masła 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (2 x 40 g) 1 opakowanie cukru wanilinowego (duże) Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy ciasto, sernik powinien zacząć lekko odstawać od brzegów i mieć mocniej zarumieniony wierzch). Pyszny sernik na kruchym spodzie z dodatkiem rozpływających się w ustach brzoskwiń i piernikowym kajmakiem na wierzchu. Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń w syropie kajmak piernikowy POLDER (Polecam! kajmaku nie trzeba podgrzewać, łatwo go rozsmarować) (Polecam! kajmaku nie trzeba podgrzewać, łatwo go rozsmarować) płatki migdałów Przygotowanie: W drugiej misce ubijamy 6 białek (2 z ciasta i 4 z masy). Sernik sam w sobie po prostu rozpływa się w ustach. Na koniec dodajemy pokrojone brzoskwinie z puszki (wcześniej należy je odsączyć z syropu). Kajmak jest na tyle plastyczny, że z łatwością go rozsmarowujecie na cieście. Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Prosty w przygotowaniu, a jakże pyszny i dobrze prezentujący się na stole. Masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Uwielbiam tą wersję kajmaku, tak bardzo, że co nie co najpierw zjadłam od tak prosto ze słoika Polecam też inne wersje kajmaku firmy POLDER. Po wyjęciu spodu zmniejszamy temperaturę do 180 stopni (w takiej będziemy piec sernik). Świąteczny sernik z brzoskwiniami i piernikowym kajmakiem Święta coraz bliżej, dlatego dziś kolejny pyszny świąteczny przepis. Naszą piankę z białek dodajemy do masy serowej i całość delikatnie mieszamy np. za pomocą łyżki. Rada: Jeśli nie lubicie brzoskwiń możecie dodać w zamian np. rodzynki lub żurawinę. Przysłowiową kropką nad “i w tym przepisie jest piernikowy kajmak od POLDER. Przygotowujemy masę serową (w czasie, gdy podpiekamy spód): Uwaga!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/swiateczny-sernik-z-brzoskwiniami-i-piernikowym-kajmakiem/