Tortilla kebab z czerwoną kapustą

Ewa

Przekąski

24.05.2020 9:00

Tortilla kebab z czerwoną kapustą

Sos ziołowo-ogórkowy: 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% sok z cytryny (u mnie około 1 łyżka) 2 kiszone ogórki starte na tarce (u mnie średnie oczka) 1 łyżka posiekanego koperku zioła prowansalskie sól, pieprz W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy. Drobiowy kebab: 800 g polędwiczek z kurczaka 250 ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli morskiej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżeczka granulowanego czosnku 2-3 łyżeczki przyprawy kebab-gyros 1/3 łyżeczki mielonego imbiru Dodatkowo: 1 duży ziemniak 1 duża cebula Dodatki: 1 op. pszennej tortilli 1/2 żółtej papryki 1 mała czerwona papryka 3-4 ogórki kiszone 1/2 główki czerwonej kapusty 1/2 szkl. Wstawiamy na blaszce, na dolną półkę piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Smakuje i na ciepło i na zimno (sprawdzone na kawałkach, zabranych następnego dnia do pracy). Upieczone mięso odstawiamy na około 15 minut, po czym ostrym nożem kroimy na cienkie plasterki. Odstawiamy do zamarynowania, najlepiej na całą noc. Dużego ziemniaka, jeśli nie jest płaski i stabilny, kroimy wzdłuż na pół. Polędwiczki nabijamy na dwa patyczki, każdą kolejną nabijając na sąsiednie patyczki (wg ruchu wskazówek zegara. Ugniatamy dłońmi, aby kapusta nieco zmiękła i odstawiamy na około godzinę (ja po tym czasie odlałam zalewę, aby niepotrzebnie nie namoczyła mi tortilli). 3 łyżki cukru 1/2 łyżki soli 2 łyżki octu 10% 7-8 łyżek oleju Sos majonezowo-ketchupowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu zioła prowansalskie sól, pieprz Tortilla, dwa rodzaje sosów, surówka z czerwonej kapusty, papryka, kiszony ogórek i drobiowe mięsko z przyprawą kebab-gyros. Na co tylko macie ochotę, jak, gdzie, kiedy i z kim 😉 Na placku tortilli rozkładamy mniej więcej garść czerwonej kapusty. Umieszczamy na rozgrzanej patelni grillowej i zapiekamy z obu stron aż do lekkiego podgrzania.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/05/24/tortilla-kebab-z-czerwona-kapusta/