Ilość porcji: 16 kawałków Wartość odżywcza i wymienniki 1 kawałka: WW = 1.51 WBT = 1.38 kcal = 191.31, węglowodany = 18.63g, błonnik = 3.49g, białko = 5.02g, tłuszcz = 13.11g suma wymienników (WM) = 2.92, w tym procent WBT = 48 Składniki Ciasto 3 garście (200g) zmielonych migdałów 4 jaja (ok 250g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego ½ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka soku z cytryny lub z limonki lub octu balsamicznego 2 łyżki (20g) gorzkiego kakao 2 łyżki (50g) masła klarowanego ghee lub oleju kokosowego 2 garście (100g) suszonych daktyli opcjonalnie: 2 łyżki (20g) ksylitolu lub erytrolu Krem 3 garście (150g) suszonych daktyli 2 łyżeczki żelatyny lub agaru (dla osób, które nie stosują żelatyny) + 2-3 łyżki gorącej wody puszka (400g) gęstego mleczka kokosowego o zawartości ekstraktu kokosa 85% (wstaw do lodówki na ok 10-12 godzin do schłodzenia) – jeżeli ekstraktu będzie mniej, powstanie płynny krem 2 łyżki (10g) gorzkiego kakao Do dekoracji ok 3,5 szklanki (400g) truskawek Wykonanie Na koniec wsyp kakao, sodę, proszek do pieczenia, zmielone migdały, dodaj rozpuszczone masło klarowane lub olej, wlej sok z cytryny, limonki lub ocet balsamiczny i wymieszaj. Mleczko kokosowe (poza wodą kokosową, która znajduje się na dnie puszki) wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną lub agarem, następnie dodaj kakao. Dzisiejszy przepis to zaspokojenie potrzeby na coś słodkiego, bez mleka, bez cukru, a do tego w ramach eksperymentu bez glutenu. Przygotować ciasto bez wielu składników, które będzie nadal smaczne, zdrowo-słodkie i będzie się dobrze prezentowało na talerzu to wyzwanie, które może podjąć każdy. Zresztą ciasto nie jest podstawą naszej diety, dlatego nie musisz zawierać wszystkich składników odżywczych, ale powinno być smaczne i zdrowo-słodkie bo jemy je głównie dla przyjemności. Jeżeli użyjesz agaru, wsyp agar do 4-5 łyżek zimnej wody, wstaw na bardzo mały ogień i pogotuj przez maksymalnie 2 minuty mieszając od czasu do czasu. Daktyle odsącz (wodę po moczeniu daktyli zachowaj do nasączenia ciasta), zmiksuj na mus daktylowy i dodaj go do mleczka kokosowego. 3. Jeżeli nie możesz jeść kakao, nie martw się, jest bardzo dobry zamiennik. Pomysły na przepisy wynikają również z mojej natury, bo lubię eksperymentować w kuchni i poszukiwać nowych smaków. Bezmączny torcik z kremem czekoladowym i truskawkami (bez cukru, bez glutenu, bez mleka) Ten tort nie jest typowym ciastem, bo nie zawiera mąki pszennej, mleka oraz cukru. Uważam natomiast, że brak pewnych składników w cieście nie powoduje, że staje się ono gorsze odżywczo czy smakowo. Nie martw się, tylko użyj więcej żelatyny lub agaru, a uzyskasz pożądaną konsystencję. Krem Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na ok pół godziny do namoczenia. Wiele lat temu nie zastanawiałam się nad tym z jakich składników przygotować tort. Ostudzone ciasto przekrój na pół, blaty ciasta nasącz wodą po moczeniu daktyli. Porady 1. Ciasto ze względu na krem, przechowuj w lodówce. 4. Co w sytuacji gdy masz do dyspozycji mleczko kokosowe o małej zawartości ekstraktu z kokosa ?