Wartość odżywcza i wymienniki jednego ciastka to: WW = 1.38, WBT = 0.52, kcal= 106.88, węglowodany z błonnikiem = 14.68g, błonnik = 0.82g, białko = 2.55g, tłuszcz = 4.85g, suma wymienników (WM) = 1.9g, w tym procent WBT = 21.5 Składniki - 2 szklanki (260g) mąki orkiszowej razowej - ½ szklanki (100ml) oleju - ½ szklanki (ok 70g) ksylitolu lub erytrolu (można użyć miodu, ale dla nie cukrzyka) - 1 i 1/2 szklanki (160g) płatków owsianych górskich - 1 łyżka (10g) gorzkiego kakao lub karobu - 1 garść (30g) rodzynek - ½ szklanki (100ml) napoju roślinnego (np. ryżowego, migdałowego czy owsianego) - 1 łyżeczka (5g) sody - 1 łyżeczka (5g) proszku do pieczenia Wykonanie: - Wymieszaj w jednej misce napój, olej, płatki owsiane. Są świetne na zdrowy poczęstunek dla niezapowiedzianych gości, przekąska na spacer czy śniadanie na wynos. Jeżeli lubisz ciastka owsiane tradycyjne, zapraszam Cię tutaj po przepis na ciastka owsiane z rodzynkami. 3. Rodzynki możesz pominąć lub dodać w ich zastępstwie inne suszone owoce lub ziarna, np. słonecznika czy dyni. - Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, pozostaw na ok 10-15 minut, aby płatki owsiane wchłonęły płynne składniki. 2. W zastępstwie ksylitolu czy erytrolu możesz użyć miód - ta wersja dla nie diabetyków. Takie ciacha lubię jeść na drugie śniadanie lub na podwieczorek. Dzisiejszy przepis na kakaowe ciasteczka owsiane bez dodatku cukru świetnie się tutaj odnajduje. Jeżeli ciasto wyjdzie za suche dodaj 2-3 łyżki więcej napoju roślinnego i 1-2 łyżki oleju. Na takie połączenie natchnęła mnie dość zimna aura, nietypowa jak na sierpień. 5. Kakaowe ciasteczka owsiane bardzo dobrze się przechowuję Upiecz więcej, ostudź i przełóż do pojemnika, np. szklanego. Ciastka owsiane robię z płatków owsianych górskich, które są duże, a po upieczeniu przyjemnie chrupkie.