Pełnoziarniste ciasto bananowe bez cukru (słodzone ksylitolem)

Anna

Fit

25.02.2017 16:17

Pełnoziarniste ciasto bananowe bez cukru (słodzone ksylitolem)

Ilość porcji to: 12 Wartość odżywcza i wymienniki 1 porcji to: WW = 2.11, WBT = 0.62, kcal = 139.93, węglowodany = 22.64g, błonnik = 1.5g, białko = 2.35g, tłuszcz – 5.87g, suma wymienników (WM) = 2.74, w tym procent WBT = 23 Składniki 1 i 1/2 szklanki (200g) mąki orkiszowej razowej ½ szklanki (100g) ksylitolu lub erytrolu 3 łyżki (75g) masła klarowanego lub oleju kokosowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka (10g) nasion babki płesznik lub 1 jajo 4 dojrzałe banany (365g) 1 łyżka ekstraktu waniliowego opcjonalnie 1 łyżka pudru z ksylitolu/erytrolu Wykonanie Jeżeli patyczek jest suchy to ciasto już upieczone, jeżeli jest mokry lub na patyczku jest surowe ciasto to piecz dalej. Do utartego masła (oleju kokosowego) z ksylitolem/erytrolem dodaj rozgniecione banany, ekstrakt waniliowy oraz rozmącone jajko jeżeli nie dodałaś/-eś nasion babki piesznik. To jest pierwszy przepis na ciasto bananowe jakie publikuję na blogu. Alergicy na białko mleka mogą zastosować olej kokosowy lub masło ghee, które pozbawione jest kazeiny. Ciasto bananowe z dzisiejszego przepisu syci, zaspokaja potrzebę na słodkości oraz dostarcza składników odżywczych. Masło lub olej kokosowy utrzyj z ksylitolem lub erytrolem. Dojrzałe banany są słodsze i mają kremową konsystencję, co sprawia, że ciasto jest przyjemnie słodkie i wilgotne. Ciasto dosłodziłam ksylitolem, ale uważam, że dodatek samych bananów nadaje cieście wystarczającą słodkość, a dodatkowe słodzenie jest zbędne. Ciasto w sam raz na jeszcze zimowe drugie śniadania lub podwieczorki. 3. Pamiętaj aby banany były bardzo dojrzałe, czyli miały czarną skórkę - najczęściej takie banany są już przecenione w sklepie. 2. Ciasto dość długo zachowuje świeżość i możesz je spokojnie zjeść po 2-3 dniach i nadal będzie smaczne. Możesz je posypać pudrem z ksylitolu lub erytrolu. Upieczone ciasto wyjmij z foremki na kratkę i pozostaw do ostudzenia.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.napolslodko.com/pelnoziarniste-ciasto-bananowe-bez-cukru/