Składniki: (na standardową keksówkę) 1 łodyga rabarbaru około 80 g + 2 łyżeczki cukru 150 g margaryny lub masła 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej – u mnie koszalińska Młyny Stoisław 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią Skworcu 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu 4 całe jajka M Przygotowanie: Rabarbar obieramy, tniemy na plasterki, przekładamy do miseczki i mieszamy z 2 łyżeczkami cukru. W KUCHNI – Drożdżowe z rabarbarem KUCHNIA MNIAM – Tarta z rabarbarem i kokosową bezą DAKTYLE W CZEKOLADZIE – Ucierane ciasto z rabarbarem GRUNT TO PRZEPIS – Łatwe ciasto z rabarbarem i kruszonką Wraz ze mną w zabawie brały udział: MARCEPANOWY KĄCIK – Dżem z rabarbaru i bananów MOJE DOMOWE KUCHARZENIE – Babka z rabarbarem i żurawiną Polecam Wam również wersję ciasta z rabarbarem i jabłkiem – idealne połączenia, delikatne rozpływające się w ustach ciasto, które również nie przysporzy Wam problemów podczas pieczenia. http://www.mlynystoislaw.pl/ Smacznego Ciasto dodałam do wspólnej akcji “Ciasto na niedzielę, gdzie wraz z innymi blogerkami piekłyśmy wypieki z rabarbarem. MOJE MAŁE CZAROWANIE – Ciasto na maślance z rabarbarem ŻYCIE ZACZYNA Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy szklankę cukru, cukier z prawdziwą wanilią i miksujemy na puch. Dziś zapraszam Was na proste ciasto z rabarbarem. Sezon na rabarbar nie trwa długo, a ja uwielbiam go w połączeniu ze słodkimi wypiekami 🙂 Ciasto powstało pod wpływem chwili. Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka (wbitego w środek).