Składniki: - ugotowany ryż basmati (polecam Karoon) – u mnie 5 czubatych łyżek - mleko zagęszczone niesłodzone - ziarenka z wanilii lub 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego - syrop z agawy lub płynny miód - gęsty sos czekoladowy - opcjonalnie świeża mięta do dekoracji Przygotowanie: Wcześniej ugotowany ryż przekładamy do misy blendera z nożami. Polecam Wam np. pyszne kotlety ryżowe z zieloną pietruszką lub smażony ryż z jabłkiem i żurawiną. Dodajemy ziarenka wanilii, dolewamy niewielką ilość mleka (u mnie 2-3 łyżki) i syrop z agawy do smaku. Jeśli tak jak ja uwielbiacie ryż i słodkie desery gotowe dosłownie w kilka chwil, to polecam Wam spróbować mojej propozycji. Jest to też idealne rozwiązanie, gdy zostanie Wam porcja ryżu z obiadu. Deser ryżowy podajemy z gęstym sosem czekoladowym.