Składniki/ 12-24 porcji: – 170 g mąki pszennej – 1 płaska łyżeczka sody – 140 g mąki – 30g kakao – 1 jajko -1 cukier wanilinowy – 50 g cukru – 50 g orzechów włoskich – 50 g czekolady mlecznej – 50 g czekolady białej – 100 g suszonej żurawiny lub rodzynek – szczypta soli – mleko do połączenia (opcjonalnie) Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem 180 stopni (bez termoobiegu 190 stopni).Formujemy małe kulki ( wielkość małej gałki lodów) i delikatnie przy użyciu widelca spłaszczamy. Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą solą oraz jajko. Pieczone powyżej 18 minut spowoduje że ciasteczka będą bardziej chrupiące. Ciasteczka można przechowywać w zamkniętym słoiczku przez kilka dni 🙂