Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Ciasta
01.06.2017 17:21
Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 20 dag masła 3/4 szklanki cukru 4 żółtka 20 dag masła 3/4 szklanki cukru 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany Masa budyniowa: 1 litr mleka 2 budynie waniliowe (bez cukru) około 5 łyżek cukru 1 Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10 minut w 190°C (tak aby ciasto było rumiane). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10 minut w 190°C (tak aby ciasto było rumiane). Surowe ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce (na dużych oczkach) i posypujemy nim wierzch ciasta. Surowe ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce (na dużych oczkach) i posypujemy nim wierzch ciasta. W tym czasie robimy masę budyniową: W szklance mleka rozpuszczamy budynie, mąkę ziemniaczaną i cukier. W tym czasie robimy masę budyniową: W szklance mleka rozpuszczamy budynie, mąkę ziemniaczaną i cukier. Na upieczony spód wylewamy masę budyniową, na to układamy pokrojone truskawki. Na upieczony spód wylewamy masę budyniową, na to układamy pokrojone truskawki. Ciasto wkładamy do lodówki na około 15 minut. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w 190°C. Ciasto wkładamy do lodówki na około 15 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://qchniapoprostu.blogspot.com/2016/06/kruche-ciasto-z-budyniem-i-truskawkami.html