Ciasto na cienkie naleśniki – wszystko na oko - Ok. 1,5 szklanki mleka - Ok. 0,5 szklanki wody - 1 jajko - Ok. 1 szklanki mąki - Szczypta soli i cukru Sos truskawkowy - 0,5 kg truskawek - 0,5 szklanki śmietany kremówki - 1 łyżka cukru pudru - Truskawki do dekoracji NALEŚNIKI: Ciasto naleśnikowe: mleko, wodę, jajko, szczyptę soli i cukru rozmieszać trzepaczką. Jeżeli chcemy cienkie naleśniki ciasto powinno być rzadsze, jeżeli lubimy grubsze – robimy ciasto bardziej gęste. SOS Z TRUSKAWEK Pokrojone truskawki na sos wrzucamy do rondelka i zalewamy śmietanką z dodatkiem cukru-pudru. Naleśniki nadziewać świeżymi truskawkami i podawać polane sosem truskawkowym z dodatkiem płatków gorzkiej czekolady i listków mięty. Na każdym placku układać świeże truskawki (pokrojone w plasterki lub ćwiartki) i polewać sosem truskawkowym.