Rogaliki drożdżowe

Basia
Desery
26.05.2017 7:49
Rogaliki drożdżowe

Składniki: - 1 kg mąki pszennej - 50 dag masła - szklanka mleka - 4 łyżki cukru - 10 dag drożdży - 4 żółtka - 1 jajko - szczypta soli - konfitura do nadziania rogalików Nie trzeba się bawić w krojenie ciasta, pilnować uciekających papierowych talerzyków przygotowanych do ciasta. Jeśli macie problem z niedoborem konfitur w piwnicy jak ja to zapraszam na stronę ETERNO . Z nadzieniami można było zaszaleć Jednym razem były nadziane różaną konfiturą, innym razem ręcznie robionymi powidłami śliwkowymi. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 10-15 minut. Były delikatne i mięciutkie Niemal rozpływały się w ustach. Będą miłym podziękowaniem dla naszych dzieci za odwiedziny w dzisiejszym dniu. Gdy masa będzie jednolita dokładamy resztę mąki, cukier, żółtka, jajko i szczyptę soli. W garnku podgrzewamy niewielką ilość wody. Pamiętam jak moja mama była niemal zmuszana, żeby piec je co weekend. Jako, że obecnie takowych powideł nie posiadam, musiałam wspomóc się innymi konfiturami. Często robię je także, kiedy spędzam weekend na działce. Masło najpierw zagniatamy z niewielką ilością mąki. Mleko podgrzewamy w małym rondelku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://pobitegarybarbary.blogspot.com/2017/05/rogaliki-drozdzowe.html