Na sos: 3-4 łyżki śmietanki słodkiej 30 % 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz, słodka papryka w proszku, suszone warzywko np. domowe około 800 ml wody lub bulionu pszenną ziemniaczaną Pyszne gołąbki z młodej kapusty smakują doskonale, nie trzeba ich długo gotować/piec a młoda kapusta ma swój niepowtarzalny smak. Składniki na około 12-14 gołąbków: 1 średnia główka młodej kapusty około 300 g mięsa mielonego ( u mnie wołowo-wieprzowe) 1 torebka ryżu 1/2 sporej cebuli sól, pieprz, papryka słodka 4. W tej samej wodzie sparzymy cebulkę tzn wrzucamy ją na około 20 sek. ( jeśli nie mamy problemów z żołądkiem możemy ten etap pominąć. ) 6. Na każdy liść nakładamy po czubatej łyżce farszu i zawijamy liście w gołąbki pamiętając aby brzegi liścia zawijać do środka a koniec liścia był zawsze na spodzie. Układamy ciasno w naczyniu do zapiekania (u mnie jeden gołąbek został przewiązany nicią gdyż brakło mi dużych liści i musiałam posiłkować się małymi listkami, na szczęście nie rozpadła się ;)7. Zdejmujemy powoli liście z kapusty i zanurzamy we wrzątku na około 1 -2 minuty, wyjmujemy i odstawiamy aby lekko przeschły i wystygły. 9. Zalewamy nasze gołąbki w formie tak aby sos przykrył ich prawie w całości.