Składniki na 1 blaszkę pierników: - 230 g mąki pszennej tortowej - 80 g miodu - 40 g masła - 40 g cukru - 2 łyżki śmietany kwaśnej 18 % - 1 jajko kl M - 2 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika - 1 płaska łyżeczka kakao - kilka śliwek suszonych pokrojonych na mniejsze kawałeczki - 1/2 łyżeczki sody 1. Miód z masłem roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do przestygnięcia. 2. Mąkę wraz z jajkiem, kwaśną śmietaną, sodą, przyprawą do piernika, cukrem, kakao i śliwkami umieszczamy w misce, następnie dolewamy miód z masłem i zagniatamy ciasto. 3. Schłodzone dzielimy na dwie części i wałkujemy na grubość 0,5 cm, wykrawamy pierniczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.