Budyń marchewkowy

Julianna
Desery
21.03.2017 14:02
Budyń marchewkowy

Mnie najbardziej smakował lekko ciepły, ale być może na zimno również jest pyszny - nie dane mi było jednak tego sprawdzić;) Marchewka jest bohaterką kolejnej edycji Lubelskiego kociołka, dlatego szukajcie innych marchewkowych propozycji na blogach koleżanek z Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej, one na pewno przygotują coś pysznego:) Składniki (na 2 porcje): 250ml mleka 1 marchew (ok 150g) 1-2 kostki białej lub karmelowej czekolady 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej skórka otarta z pomarańczy 2 łyżeczki dżemu pomarańczowego cynamon Marchew obrać, pokroić w półtalarki. Mleko z marchewką zmiksować blenderem na gładki krem, dodać czekoladę i wymieszać, żeby czekolada się rozpuściła (1 kostka wystarcza, ale jeśli lubicie bardziej słodkie desery, to można dodać 2 kostki). I choć wiosen mamy 3 - meteorologiczną, astronomiczną i kalendarzową, to odważyłabym się stwierdzić, że jest i czwarta, ta realna, słoneczna i ciepła, wypełniona szczebiotem ptaków i nabrzmiałymi pąkami na drzewach, stukaniem obcasów na chodnikach i uśmiechem ludzi dookoła nas. 200ml mleka zagotować, do mleka dodać marchew i skórkę pomarańczy, gotować na małym ogniu aż marchewka będzie miękka. Budyń przełożyć do miseczek, na wierzchu każdego wyłożyć po łyżeczce dżemu pomarańczowego, oprószyć cynamonem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://obiadgotowy.blogspot.com/2017/03/budyn-marchewkowy.html