Na sernik: 4 jajka M 250 g cukru 500 g białego sera (u mnie z wiaderka, ser nie może być wodnisty!) 1/2 kostki miękkiej margaryny (125 g) 3 łyżki mąki pszennej mała szczypta soli Dodatki: około pół słoiczka konfitury Carskiej Figa z Makiem Eterno (polecam!) cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Ciasto: Margarynę rozpuszczamy w garnuszku z grubszym dnem wraz z cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią, wodą i kakao. Na czekoladowy spód: 4 jajka M 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny (250 g) 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 5 łyżek wody 3 łyżki ciemnego naturalnego kakao 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa) mała szczypta soli Ciasto czekoladowo serowe z figą z makiem, to wspaniała propozycja zarówno na rodzinne uroczystości, jak i do codziennej kawy lub herbaty. Następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy ją łyżką z ciastem lub miksujemy dosłownie chwilę. Ciasto powinno ładnie odchodzić od boków, a warstwa serowa być przyrumieniona z wierzchu (stan ciasta można też sprawdzić patyczkiem). To ciasto łączy w sobie moje ukochane smaki – a la murzynka, sernik i ciekawy, słodki dodatek figi z makiem. Białka ubijamy na sztywno z małą szczyptą soli. Białka ubijamy na sztywno z małą szczyptą soli. Na koniec wykładamy łyżeczką w odstępach konfiturę Figa z Makiem. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i znów krótko miksujemy.