Składniki (2 porcje): Warstwa waniliowa: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki mleka (u mnie roślinne) 1/2 łyżeczki mielonej wanilii szczypta soli 2 łyżki miodu lub innego słodzika Warstwa owocowa: 1/2 szklanki mrożonych lub świeżych owoców (u mnie mieszanka owoców leśnych ) 1 łyżka soku z cytryny 1 – 2 łyżki miodu* Wykonanie: Pierwsza warstwa to kasza jaglana z dodatkiem wanilii, a druga to orzeźwiający mix owoców leśnych. Taki słoiczek świetnie sprawdzi się na śniadanie albo szybki, ale bardzo pożywny i zdorwy deser. Do pozostałego budyniu dołożyć owoce (lekko rozmrożone), miód i sok z cytryny. Przesypać kaszę do rondelka, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Przełożyć do blendera, dodać miód oraz wanilię i miksować aż do uzyskania kremowej masy.