Oto pyszna, wielokolorowa propozycja czterech dań przygotowanych przez amabasadora marki Almette Davida Gaboriaud. 1. Frittata z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz szynką długo dojrzewającą Składniki: 4 jajka ekologiczne lub jedynki, 2 łyżki serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem, 2 plastry szynki długo dojrzewającej (np. Serrano, parmeńska), 2 łyżki posiekanej dymki, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka masła klarowanego, sól, pieprz, Przygotowanie: Do miski wbij całe jajka i roztrzep widelcem. Angielskie scones pieczone, podane z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz jajkiem w koszulce Składniki: scones: 250 g mąki pszennej typu 450, 125 ml mleka, 1 jajko + 1 żółtko do smarowania, 50 g roztopionego masła, łyżka cukru, szczypta soli, 1 płaska łyżka proszku do pieczenia. dodatki: 4 pieczarki brązowe (portobello), kilka listków szpinaku, 2 jajka, 1 łyżka octu białego. Składniki: 1/2 selera, 1/2 białej części pora, 1 szalotka, 80 ml białego wytrawnego wina, 4 łyżek serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem, 20 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki orzechy włoskie prażone, 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku, woda lub bulion, sól, pieprz. Grzanka z wędzonym łososiem i serkiem Almette z rzodkiewkami Składniki: 4 kromki bagietki, 4 łyżki serka Almette z rzodkiewkami, 4 plastry wędzonego łososia, kilka listków świeżej kolendry, 2 rzodkiewki, 1 cytryna. Na rozgrzanej patelni (z metalową rączką) na maśle klarowanym smaż na średnim ogniu masę jajeczną do czasu aż wierzch zacznie się ścinać. W związku z tym chciałam Wam zaprezentować lekką, wiosenną nowość, która pojawiła się ostatnio w sklepach- Almette w dwóch nowych smakach: piklowana cebula: 1 czerwona cebula, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 50 ml wody, 50 ml octu z jabłek. Niestety te w supermarketach (a nawet na bazarkach) często pochodzą z upraw nieekologicznych- nawożonych na szeroką skalę. Wymieszaj gotującą się wodę z łyżką octu, a następnie na małym ogniu za pomocą łyżki zrób wir. Warzywa i owoce są szalenie ważne w naszej diecie, plasując się na drugiej pozycji w piramidzie żywienia. Piklowana cebula: w rondelku wymieszaj wodę z octem, cukrem, solą i doprowadź do wrzenia. Przygotowanie: Scones - w misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia. 4. Selerowe risotto z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz orzechami włoskimi Ubij jajko z mlekiem i roztopionym masłem i wymieszaj z mąką. Nie zawsze musi wiązać się to z godzinami spędzonymi w kuchni. Zrób kolejny wir w wodzie i powtórz czynność wlewania jajka w wir. Almette z rzodkiewkami oraz Almette ze szpinakiem i czosnkiem . Na maśle klarowanym duś por i szalotkę przez ok. 2-3 minut. Aby uniknąć ryzyka najlepiej kupować warzywa i owoce w miesiącach ich naturalnego dojrzewania lub sięgnąć po gotowe, ale sprawdzone produkty. Wstaw patelnię do piekarnika i zapiekaj w 160 stopniach pod grillem aż góra się zetnie. Po tym czasie uformuj z ciasta kulki wielkości piłeczki do golfa, a następnie delikatnie je spłaszcz. Piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut lub do momentu, kiedy będą złociste i ładnie wyrosną. Zastanawiacie się zatem jakie dania można przygotować z ich wykorzystaniem? Odcedź za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż jajko na papierowy ręcznik. Ułóż warstwowo: plasterki rzodkiewki, po jednym plastrze wędzonego łososia, a na nim kilka plasterków piklowanej cebuli. Przygotowanie: Seler obierz i pokrój w drobnej kostkę wielkości ok. 0,5 x 0,5 cm. Ułóż warstwowo liście szpinaku, smażone pieczarki i ułóż delikatnie jajko w koszulce.