Sos pomidorowy do pizzy - 2-3 stołowe łyżki oliwy z oliwek extra vergine - 1 puszka (ok. 500 g) pomidorów pelati w sosie (lub 500 g pasaty pomidorowej) - 2-3 ząbki czosnku - 2-3 drobno posiekane szalotki - sól, pieprz, odrobina cukru do smaku Ciasto: Mąkę wsypać do dużej miski i zrobić wgłębienie. Ciasto wg przepisu Jamiego Olivera: - 500g białej mąki pszennej - ½ łyżeczki soli - 1 saszetka suszonych drożdży (7g) - ½ łyżki drobnego cukru - 2 łyżki oliwy extra vergine - 325ml letniej wody Gdy cebulka będzie miękka wlać pomidory lub pasatę i wszystko dusić ok. 10 – 15 min. aż sos będzie gęsty. Ciasto trzeba wyrabiać ok. 10 min. aż będzie sprężyste i będzie odchodzić od ręki i od miski. Na rozgrzaną blachę położyć przygotowany spód, szybko rozsmarować sos pomidorowy, nałożyć ulubione dodatki: pieczarki, szynkę, oliwki, ser mozzarella, salami, paprykę – według uznania. Płyn wlać do wgłębienia w mące i początkowo delikatnie mieszać widelcem, zagarniając mąkę do płynu i dodać sól. Piec ok. 4 -5 minut w bardzo gorącym piekarniku i od razu podawać.