Knedle ze śliwkami

Obiad
07.10.2018 18:14
Knedle ze śliwkami

Składniki na knedle ze śliwkami - 3-4 większe ziemniaki - ok. 1 szklanka mąki pszennej - 1 jajko - ok. 30 dag śliwek węgierek - masło i cukier do polania Można podawać jest także z bułeczką z masłem oraz z kwaśną śmietaną i cukrem. Metoda nie ma znaczenia, ważne, aby uzyskać porcje ciasta, na których układamy śliwki i zawijamy w kulki. Naturalna słodycz śliwek i delikatne ciasto z ziemniaków – oto cały sekret najlepszych knedli. Gotowe ciasto zwijamy w dość gruby wałek, który następnie kroimy w krążki. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i jeszcze ciepłe wykładamy na stolnicę i ubijamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Gdy ziemniaki trochę przestygną, ale wciąż są ciepłe, dodajemy połowę mąki i zaczynamy zarabiać ciasto. Można z powodzeniem robić knedle z jabłkami oraz bananami. Ciasto zawsze było delikatne, miękkie i nie przytłaczało smaku śliwek. Ciasto musi mieć lekką konsystencję i nie może być zbyt twarde. Przecinamy je wzdłuż na pół, ale nie do końca i wyciągamy pestkę. ze śliwkami| Knedle ze śliwkami, najlepiej węgierkami, to smak mojego dzieciństwa.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://korniszonki.blogspot.com/2018/10/knedle-ze-sliwkami-na-sposob-mojej-mamy.html