W tym czasie przygotowujemy sos bazowy: 1. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy posiekany ząbek czosnku i chwilę smażymy, by wydobyć z niego smak, ale uważamy żeby nie zaczął robić się brązowy, bo sos będzie gorzki. Sos pomidorowy: - puszka pomidorów pelati - ząbek czosnku - łyżka oliwy - łyżka oliwy - oregano, bazylia, morska i świeżomielony pieprz do smaku Dodatki: - 100 g mozzarelli pozostałe dodatki zależą tylko od Was i Waszych upodobań. Takiej jak w pizzerii, lub jeszcze lepszej, bo trafić na dobrą pizzę na mieście graniczy z cudem. 4. Przykrywamy miskę z wyrobionym ciastem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. 4. Przykrywamy miskę z wyrobionym ciastem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Kiedy weźmiemy gorący trójkącik do ręki nie ma prawa zwisać, uginać się, rozpadać, ciasto ma trzymać nasze składniki i umożliwiać jedzenie ręką- czyli tak jak najbardziej lubimy. Na pewno nie raz próbowaliście, lub przynajmniej nosiliście się z zamiarem zrobienia pizzy idealnej. Składniki: Ciasto: - 1,5 szklanki mąki - 3 dkg drożdży - 1,5 łyżki oliwy - ok pół szklanki letniej wody - 1/2 łyżeczki soli - łyżeczka cukru W tym czasie przygotowujemy sos bazowy: Dodatki: - 100 g mozzarelli pozostałe dodatki zależą tylko od Was i Waszych upodobań. Sos pomidorowy robimy wyłącznie z pomidorów z puszki. 2. Do oddzielnej, sporej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i cukier, wlewamy olej i wodę oraz rozpuszczone wcześniej drożdże. 2. Do oddzielnej, sporej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i cukier, wlewamy olej i wodę oraz rozpuszczone wcześniej drożdże. Smarujemy sosem pomidorowym (warstwa sosu nie może być zbyt gruba, bo ciasto nim nasiąknie i nie będzie chrupiące). Jeżeli pierwsze próby za Wami, to wiecie, że nie od razu Kraków zbudowano i trzeba się nakombinować, żeby ta pizza miała jakiś kształt i smak. Sos pomidorowy jako baza: NIE z koncentratu! 2. Dodajemy pomidory z puszki, łyżeczkę bazylii, oregano i cukru.