Miłego dzionka :-) Składniki : 800 g filetu z indyka lub kurczaka 200 g w miarę cienko pokrojonego boczku 150 g suszonych śliwek 1 duża cebula (u mnie czerwona) 250 śmietanki 30% 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła klarowanego sól 1. Na pewno super pasuje do makaronu, kasz i ryżu, ostatnio męska część mojej rodzinki zjadła po prostu z chlebem i też zadowoleni :-).W wersji oryginalnej z kurczakiem, ja miałam filet z indyka. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i dusimy całość bez przykrycia około 20 minut. 3. Śliwki kroimy na połówki i po 20 minutach dodajemy do reszty, tak samo natkę pietruszki. Podsmażamy, jak boczek lekko się nam zarumieni dodajemy pokrojone w kostkę mięso, które posypujemy obiema paprykami, mieszamy. Całość dusimy 15 minut (jak by woda nam wyparowała, to dolewamy około pół szklanki, u mnie nie było potrzeby). Śliwki i boczek robią robotę, smak hmm, moje dziecko stwierdziło, że smakuje jak gulasz z grzybami :-). W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pokrojony boczek. Smażymy do momentu jak mięso nam się obsmaży z zewnątrz.