Składniki na 4 porcje: 4 większe papryki czerwone 200 g ryżu (u mnie jaśminowy) mała cukinia kilka suszonych pomidorów kilkanaście zielonych oliwek 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku starta mozzarella czosnek niedźwiedzi (świeży lub suszony) sól pieprz 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę i pokrojoną w drobną kostkę cukinię. Oprószamy solą, podsmażamy, żeby cukinia nam zmiękła. 4. Oliwki i suszone pomidory również kroimy w kosteczkę, dodajemy do reszty. Ja takie papryki układam w naczyniu żaroodpornym w którym będą pieczone i odstawiam. Z godzinę przed rozpoczęciem pieczenia papryki myjemy, kroimy na połówki, wydrążamy środek. Farsz to ryż jaśminowy z kolei mój ulubiony, cukinia, suszone pomidory, zielone oliwki. Mój mąż lubi faszerowaną paprykę, inne warzywa takie jak cukinia czy bakłażana też. Na końcu dorzucamy ugotowany ryż oraz posiekany czosnek niedźwiedzi. Dodałam też dużo czosnku niedźwiedziego, który kupiłam na ryneczku.