Glutaminian sodu można znaleźć prawie we wszystkich produktach. Jego oznaczenie znajdziemy na opakowaniu pod nazwą E621. Substancja ta ma postać białego proszku i wykorzystuje się ją w celu polepszenia smaku produktów.
Nadmierne spożywanie tej substancji może prowadzić do przejadania się i otyłości. Dzieje się tak dlatego, że wzmacnia ona nasz apetyt i wpływa na receptory języka sprawiając, że odczuwamy dużo lepszy smak potrawy niż jest on w rzeczywistości. Naturalnie więc zjadamy dużo więcej niż powinniśmy. Często też uzależniamy się od produktów, które zawierają dużą ilość glutaminianu sodu, takich jak chipsy.
Glutaminian sodu, oprócz otyłości i przejedzenia, może wywołać również bóle głowy, zawroty głowy, zaburzenia widzenia oraz zaburzenia gospodarki hormonalnej. Najlepiej więc wybierać produkty oznaczone „bez glutaminianu sodu” i dokładnie czytać etykiety.