Malinowa chmurka

Ciasta
13.05.2017 19:29
Malinowa chmurka

Kruche ciasto: 4 żółtka 45 g cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g mąki pszennej 120 g zimnego masła Do miski wsypać wszystkie składniki i zagnieść ręką. Krem: 600 g śmietany 36% 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru Śmietana i mascarpone powinny być schłodzone. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Beza: 4 białka 150 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej garść płatków migdałowych Białka ubić na sztywną pianę. Kruche ciasto, maliny z galaretką, krem z mascarpone i bitej śmietany i delikatna beza. Można je wcześniej lekko rozwałkować lub wyłożyć tylko przy pomocy ręki (lekko ugniatając i wyrównując rogi). Tężejącą galaretką zalać kruche ciasto, wyrównać i schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Bezę i kruche ciasto najlepiej przygotować wcześniej i kilka godzin przed podaniem połączyć z kremem i galaretką. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 60 minut. Piec w temperaturze 190°C przez 20 minut (grzanie góra-dół). Na sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 140°C przez 60 minut (termoobieg). Na wierzch ciasta (na warstwę kremu) wyłożyć wystudzoną bezę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bullio.pl/malinowa-chmurka/