Prosta szarlotka z kruszonką

Natalia
Ciasta
13.05.2017 17:59
Prosta szarlotka z kruszonką

Nie jest to może ciasto dietetyczne, ale na pewno nie zaszkodzi nam kawałek do weekendowej kawki ;) Składniki ( forma o wymiarach 26 x 21 cm) : 200 g mąki pełnoziarnistej 120 g mąki orkiszowej łyżeczka proszku do pieczenia 1 duże jajko 180 g masła (82 % tłuszczu) 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru brązowego 1 litrowy słoik uprażonych jabłek z brzoskwiniami Wykonanie: Ciasto podzielić na dwie części - na spód zostawić około 3/4, a na kruszonkę odłożyć resztę, którą wsadzić na około godzinę do lodówki. Na wierzch zetrzeć na tarce resztę ciasta i znów piec w 180ºC p rzez ok 40 minut. Na pewno zrobię jeszcze raz to ciasto i tym razem w wersji jabłkowo-cynamonowej, ale to też było pyszne. Ja zdecydowałam się pominąć cynamon, ponieważ nie bardzo pasował mi do brzoskwiń, ale później mi go brakowało w nadzieniu. Ciasto kruche zrobione jest mąki pełnoziarnistej i orkiszowej, ale można też zrobić tylko z jednej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://healthyfoodexplorer.blogspot.com/2017/05/prosta-szarlotka-z-kruszonka-na-mace.html