Składniki: 300 g makaronu (ja użyłam castellane) 250 g ricotty pół szklanki mleka 8 suszonych pomidorów z zalewy 1 cebula 2 ząbki czosnku garść rukoli 1 łyżka uprażonych ziaren słonecznika garść startego sera długodojrzewającego (ja użyłam sera bursztyn) sól pieprz 1 łyżeczka oleju z suszonych pomidorów (przepis na 3 porcje) Cebulę kroimy w kostkę, cebulę w plasterki, obsmażamy do zrumienia na oleju z pomidorów. Podobne przepisy: Makaron z mascarpone, kurczakiem i suszonymi pomidorami Pappardelle z cukinią i gorgonzolą Makaron z jarmużem, gorgonzolą i pomidorami Spaghetti 3 sery z rukolą Cacio e pepe Dorzucamy do tego pokrojone w paski pomidory, dodajemy ricottę i mleko, sól, świeżo zmielony pieprz, wszystko dokładnie mieszamy. Do tego dorzuciłam dychającą ledwo rukolę, żmigrodzkie suszone pomidory, słoneczki i inne tam takie. Aż sama się z tym dziwnie czuję. wiadomo, że to się nie mogło nie udać.