Niepozorne zielone orzeszki to bogactwo składników odżywczych. Od dziś przestaniesz patrzeć na pistacje tylko jak na przekąskę. Zobacz, jak mogą uzupełniać naszą dietę i dlaczego warto je jeść.
#1. Antyoksydanty
Pistacje są bogate w przeciwutleniacze, neutralizujące w organizmie wolne rodniki.
#2. Składniki mineralne
Są cennym źródłem żelaza, magnezu, fosforu oraz witamin z grupy B. Jedna porcja, czyli ok. 30 orzechów zaspokaja 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę B6.
#3. Skóra
Poprawiają koloryt skóry.
#4. Nowotwory
Zmniejszają ryzyko raka płuc i prostaty.
#5. Potas
Ze wszystkich orzechów pistacje zawierają najwięcej potasu. Obniżają poziom cholesterolu.
#6.Cykrzyca
Regulują poziom cukru we krwi i śmiało mogą być włączone do diety cukrzyków.
#7. Oczy
Pistacje są zdrowe dla naszych oczu, ze względu na karotenoidy, które zmniejszą ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej, chronią także przed zespołem suchego oka oraz rozwojem kurzej ślepoty.
#8. Anemia
Polecane są osobom z anemią, ze względu na wysoką zawartość żelaza.
#9. Błonnik
Pistacje to doskonałe źródło błonnika. Jedna porcja dostarcza ok. 12% wskazanego dziennego spożycia. Pod względem błonnika pistacje są dużo lepsze od orzechów włoskich czy owsianki.
#10. Przekąska
Są zdrową, smaczną, chrupiącą przekąską.
Niestety orzechy pistacjowe są dość kaloryczne. W 100 g zawiera się niemal 600 kalorii. Dlatego jedzmy je, ale z umiarem, po parę sztuk dziennie, zamiast całą paczkę naraz.