Picie różnego rodzaju herbat stało się ostatnio bardzo modne. Nic w tym dziwnego. Herbaty mają ciekawe i oryginalne smaki, a dodatkowo są kopalnią cennych dla zdrowia składników. Są również dużo zdrowsze od kawy.
Kiedy na rynek wchodzą nowe rodzaje herbaty, naukowcy z Uniwersytetu w Newcastle zajął się nie rodzajem, a sposobem parzenia. Badania wykazały, że herbata zaparzona w mikrofalówce zachowuje dużo więcej składników cennych dla zdrowia.
Wyniki testu wykazały, że w herbacie z mikrofalówki jest aktywowanych aż 80% kofeiny, teaniny i polifenoli. Szczególnie cenne dla zdrowia są te ostatnie – przeciwutleniacze, które spowalniają starzenie, regulują ciśnienie, zmniejszają stany zapalne i obniżają poziom cukru we krwi.
Jak przygotować herbatę z mikrofalówki?
Najpierw należy zalać herbatę gorącą wodą i włożyć do mikrofalówki na 30 sekund. Następnie wyjąć napój i odczekać jeszcze minutę, zanim przystąpimy do picia.
Źródło: http://www.tvp.info/29988047/