Dieta bezglutenowa stała się ostatnio bardzo popularna. Część osób nie spożywa glutenu z przyczyn zdrowotnych – choruje na celiakię lub ma nietolerancję. Druga część jednak zrezygnowała z glutenu nie mając wyraźnych wskazań do jej stosowania twierdząc, iż wpłynie to dobrze na ich organizm.
Najnowsze badanie jednak wskazują na to, że dieta bezglutenowa stosowana u osób zdrowych, bez nietolerancji glutenu i nie chorujących na celiakię nie do końca korzystnie wpływa na ich zdrowie. Z badań wynika, że niespożywanie glutenu zwiększa ryzyko zapadnięcia na dolegliwości układu krążenia. Dzieje się tak dlatego, że dieta bezglutenowa wiąże się z ograniczonym spożywaniem produktów pełnoziarnistych.
Inne, wcześniejsze badania, wykazały, że spożywanie glutenu z umiarkowanej ilości zmniejsza również ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
Osobom z celiakią jednak bez wątpienia spożywanie glutenu szkodzi. Jednak nie powinniśmy diagnozować się sami. Od stwierdzenia czy jesteśmy zdrowi, czy nie, są lekarze. Warto więc przebadać swój organizm pod okiem specjalisty zanim postanowimy zupełnie zrezygnować ze spożywania glutenu.