Sezon na grilla rozpoczęty! Zapachy karkówki i kiełbasy unoszą się w powietrzu. Teoretycznie przygotowanie mięsa na ruszcie to żadna sztuka. Sprawdź koniecznie, czy znasz zasady poprawnego i zdrowego grillowania.
#1. Mięso
Zadbaj o odpowiednie mięso na grilla. Nie kupuj mrożonek. Unikaj gotowych tacek z przyprawionym mięsem. Najlepiej zaopatrz się w świeże mięso, które pieczone na ruszcie, szybko będzie gotowe (kiełbasa, kurczak, karkówka).
#2. Przyprawy
Przypraw mięso samodzielnie. Użyj ziół, które ułatwią trawienie: bazylii, majeranku, estragonu. Przygotuj samodzielnie marynatę, np. olej lub wino z ziołami i zostaw w niej mięso na minimum 2 godziny, aby skruszało.
#3. Ruszt
Zawsze grilluj na starannie umytym ruszcie!
#4. Brykiet
Stosuj specjalne brykiety z węgla drzewnego. Nie wkładaj do paleniska gazet, kartonów, lakierowanego drewna. Nie chcesz przecież, aby to, co trafi do żołądka, było przesiąknięte np. farbą drukarską lub innymi chemikaliami.
#5. Tłuszcz
Tłuste potrawy smaż na tackach. Spalający się w ogniu tłuszcz może powodować wydzielanie szkodliwych związków chemicznych.
#6. Musztarda
Gorczyca pobudza wydzielanie soków trawiennych oraz działa żółciopędnie. Dlatego spożywanie potraw z grilla z dodatkiem musztardy jest wskazane i prozdrowotne.
#7. Warzywa
Grilluj warzywa! Pieczarki, cukinia, papryka, szparagi, pomidorki - upieczone na tacce stanowią pyszny dodatek do mięs. A może szaszłyki?
Przyjemnego i zdrowego grillowania!