lekkie penne z krewetkami

Marta
Makarony
05.05.2017 19:52
lekkie penne z krewetkami

Składniki: - makaron penne (ilośc odpowiednia dla dwóch osób) - 16-18 krewetek (ja użyłam mrożonych, uprzednio je rozmrażając) - 250g pomidorków koktajlowych - 5 szparagów - 4 ząbki czonsku - mała cebula - 3 łyżki Pecorino Romano (można zastąpić np parmezanem) - listki z 1/2 doniczki bazylii - 100 ml wina - 3 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki masła - sól morska - świeżomielony czarny pieprz W tym czasie na drugiej patelni mocno rozgrzewamy 1,5 łyżki masła, wrzucamy krewetki, posypujemy solą morską i smażymy po 1,5 minuty z każdej strony. Gdy wino na pierwszej patelni się zredukuje, część pomidorków rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekaną bazylię, pozostałą łyżkę masła oraz sól i pieprz do smaku. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w 4-5 cm kawałki szparagi i poprzekrajane na pół pomidorki koktajlowe. Następnie dodajemy wino i pozostawiamy na średnim ogniu 7-10 minut, do momentu aż wino zredukuje się o połowę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cookandlov.blogspot.com/2017/05/lekkie-penne-z-krewetkami.html