Składniki: Sposób przygotowania: - 2 opakowania szpinaku (2 razy po 30 dag) - 5 ząbków czosnku - 1 łyżka masła (można zastąpić oliwą z oliwek) - 4-5 ziemniaków - 2 litry warzywnego bulionu - szklanka mleka (w wersji nie dietetycznej można zastąpić śmietaną) - 5 jajek ugotowanych na twardo - sól, pieprz Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Zupę szpinakową przygotowywałam po raz pierwszy, ale na pewno nie po raz ostatni. Podajemy na ciepło z jajkiem ugotowanym na twardo. Do gotującego się buliony dodajemy cebulę z czosnkiem, oczyszczony szpinak i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zdejmujemy z ognia i miksujemy przy pomocy blendera na jednolity krem. Moje obawy co do smaku szpinakowej zupy okazały się na szczęście niesłuszne. Szklimy na maśle bądź oliwie z oliwek. Kocham szpinak, ale dotychczas jadłam go jedynie jako dodatek do dań mięsnych , bądź jako dodatek do zapiekanki . Gęsta, aromatyczna a dzięki dodaniu jajek na twardo także sycąca.