Smażone warzywa

Aneta
Obiad
03.05.2017 17:56
Smażone warzywa

Smażone warzywa / 1 porcja Składniki: - 1/2 cukinii - 1/2 marchewki - 2 małe ziemniaki - 1 ząbek czosnku - mały kawałek kapusty włoskiej - 1/4 cebuli - 4 łyżki oleju rzepakowego - 2 łyżeczki suszonego tymianku - 2 łyżeczki słodkiej papryki Przygotowanie: - Cukinię kroimy w grube ukośne plastry, a następnie w paski. - Kupując cukinię zawsze wybierajcie warzywa średniej wielkości, o błyszczącej skórze, koloru ciemnozielonego, bez żadnych uszkodzeń, im większa cukinia tym bardziej gorzka w smaku. To smażone na oleju rzepakowym warzywa takie jak ziemniaki, marchewka, cukinia z czosnkiem i pozostała kapusta włoska oraz cebula. Dodatek tymianku suszonego świetnie pasuje zwłaszcza do marchewki i ziemniaków, a słodka papryka dodaje koloru całemu daniu, podobnie olej rzepakowy, który ma złoty kolor. - Na oleju rzepakowym podsmażamy kawałki czosnku z cebulą pokrojoną w piórka. Z pozostałych w lodówce warzyw można przygotować przepyszne danie. Oczywiście takie smażone warzywa mogą być podstawą kremowej zupy, wystarczy dodać bulion i całość zmiksować. Warzywo to spokojnie można przechowywać w najniższej części lodówki, spokojnie przez tydzień. - Marchew kroimy w słupki, a ziemniaki na grubsze plasterki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.mojasmacznakuchnia.com.pl/2017/05/warzywa-smazone-na-oleju-rzepakowym.html