Pianka

Pati
Ciasta
02.05.2017 13:58
Pianka

Pianka Składniki: 500 g masła roślinnego 150 g masła śmietankowego 8 jajek 1,5 szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego (30 g) 30 g żelatyny 2 szklanki mleka 2 łyżki kakao Dodatkowo: 2 czerwone galaretki Dzisiejsze ciasto oprócz dziwnego składnika, masła roślinnego, którego jeszcze nigdy nie używałam do pieczenia, posiada jeszcze bardziej tajemniczą nazwę, która generalnie nic nie mówi tylko tyle, że powinno być pianką XD Jego wielką zaletą jest fakt, że każdy może je przygotować! Jest banalne do wykonania, składniki są ogólnodostępne i niedrogie, nie trzeba posiadać piekarnika i generalnie przygotowania trwają dosłownie kilka minut. Masło roślinne i masło śmietankowe ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na białą i puszystą masę. Dodajemy je do naszej masy stopniowo za każdym razem delikatnie i dokładnie mieszając. Wlewamy do niej najpierw piankę z kakao, a później tą jasną. Do jednej z nich dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Całość ostawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na kilka godzin. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka. Kiedy galaretka zacznie nam tężeć, wylewamy ją na górę ciasta.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/desery/ciasta/pianka/